Zapiekanka ziemniaczana
Składniki na 4 porcje
•
1 kg ziemniaków
•
25 dag szynki wędzonej
•
25 dag żółtego sera
•
3 pomidory
•
2 łyżki masła
•
łyżka mąki
•
1/2 szklanki bulionu
•
1/2 szklanki mleka
•
2 łyżki tartej bułki
•
sól, pieprz, tymianek
•
1 kg ziemniaków
•
25 dag szynki wędzonej
•
25 dag żółtego sera
•
3 pomidory
•
2 łyżki masła
•
łyżka mąki
•
1/2 szklanki bulionu
•
1/2 szklanki mleka
•
2 łyżki tartej bułki
•
sól, pieprz, tymianek
Etapy przygotowania
1.
Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź, obierz, pokrój na grube plastry. Cebulę obierz, pokrój na piórka, zeszklij na maśle. W natłuszczonym i posypanym tartą bułką żaroodpornym naczyniu ułóż plastry ziemniaków, następnie piórka cebuli, plastry szynki, warstwę grubo startego żółtego sera i ponownie plastry ziemniaków. Każdą warstwę oprósz tymiankiem. Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, rozprowadź bulionem i mlekiem, gotuj 5 min, przypraw solą i pieprzem. Sosem polej zapiekankę, oprósz tartą bułką. Zapiekaj 20 min. w temp. 220°C. 10 min przed końcem zapiekania ułóż na wierzchu plastry pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz