czwartek, 13 maja 2010

12.05.2010 - Gotowanie

Od dzis jak cos zrobie do zarcia to tu rzucam opis. A jak, na stare lata zostane kucharzem!:)

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki na 4 porcje

1 kg ziemniaków

25 dag szynki wędzonej

25 dag żółtego sera

3 pomidory

2 łyżki masła

łyżka mąki

1/2 szklanki bulionu

1/2 szklanki mleka

2 łyżki tartej bułki

sól, pieprz, tymianek


Etapy przygotowania
1.
Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź, obierz, pokrój na grube plastry. Cebulę obierz, pokrój na piórka, zeszklij na maśle. W natłuszczonym i posypanym tartą bułką żaroodpornym naczyniu ułóż plastry ziemniaków, następnie piórka cebuli, plastry szynki, warstwę grubo startego żółtego sera i ponownie plastry ziemniaków. Każdą warstwę oprósz tymiankiem. Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, rozprowadź bulionem i mlekiem, gotuj 5 min, przypraw solą i pieprzem. Sosem polej zapiekankę, oprósz tartą bułką. Zapiekaj 20 min. w temp. 220°C. 10 min przed końcem zapiekania ułóż na wierzchu plastry pomidorów.


Brak komentarzy: